Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Τοπικά Νέα / Εκδηλώσεις
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 

Η Άρτα, παρουσιάζει  πλούσια πολιτιστική ζωή και κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα στην περιοχή διάφορα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα

 • Εορτασμός της Πολιούχου της Άρτας: Στις 11 Μαρτίου γιορτάζει η Αγία Θεοδώρα πολιούχος της πόλης. Την ημέρα αυτή γίνεται περιφορά της εικόνας και των λειψάνων της Αγίας, στην οποία συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Άρτας, ο στρατός, οι πολιτιστικοί σύλλογοι κ.α. Η πόλη μυρίζει Βυζάντιο.
 • Ο εορτασμός των Θεοφανείων: Γίνεται κάθε χρόνο απο τον Μητροπολίτη Άρτας απο την ψηλή καμάρα του θρυλικού γεφυριού της Άρτας, στο σημείο όπου σύμφωνα με τον μύθο ο πρωτομάστορας κατέβασε, δεμένη με τον άλυσο, τη γυναίκα του για να τη στοιχειώσει.
 • Μάχη Γριμπόβου: Εορτάζεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου.
 • Εορτασμοί για την απελευθέρωση της Άρτας: Το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Άρτας. Πραγματοποιούνται διάφορες πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «Άπειρος Γη».
 • Εμποροπανήγυρη: Στις 27 Σεπτεμβρίου και για μια εβδομάδα οργανώνεται στην Άρτα μεγάλη εμποροπανήγυρη, γνωστή και ως "μχουστ", μια παράδοση που διατηρείται πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή της τουρκοκρατίας. Η εκδήλωση γίνεται στο εκθεσιακό κέντρο Άρτας «Κώστας Βάγιας». Απο το 2013 παράλληλα λειτουργεί και η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Άρτας.
 • Ο Πανάρατος τις αποκριές: Θεατρικό δρώμενο στο κέντρο της πόλης με αστείες μεταμφιέσεις, απίθανους αυτοσχέδιους αστεϊσμούς και προπαντός με πικάντικα και γαργαλιστικά σχόλια.
 • Το γυναικείο Καρναβάλι: Την Τετάρτη μεταξύ των δύο Κυριακών των Αποκρεών οι γυναίκες της Άρτας, πραγματοποιούν καρναβαλική παρέλαση, παράδοση που επιβιώνει από την εποχή της βενετικής κατοχής της πόλης.
 • Το καρναβάλι στη Φιλοθέη: οι καρναβαλικές εκδηλώσεις αρχίζουν την πρώτη αποκριά με αποκριάτικα τραγούδια με πειρακτικό περιεχόμενο απο μασκαράδες με μουτζουρωμένα τα πρόσωπά τους και με λαϊκούς οργανοπαίχτες. Το αποκορύφωμα είναι το γατανάκι τη δεύτερη αποκριά.
 • Οι εκδηλώσεις μνήμης στο μαρτυρικό Κομμένο: Στο διάστημα από 10 έως 16 Αυγούστου, λαμβάνουν χώρα στο Κομμένο Άρτας καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα. Η Σφαγή του Κομμένου ήταν μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, στις 16 Αυγούστου 1943.
 • Εκδηλώσεις Μνήμης Μονής Σέλτσου: Eπταήμερες εκδηλώσεις,στις Πηγές Άρτας, οι οποίες κορυφώνονται στις 23 Αυγούστου, για να τιμηθεί η μνήμη των 500 γυναικοπαίδων που το 1804 έπεσαν από το μοναστήρι στον Αχελώο ποταμό για να γλιτώσουν από τους Τουρκαλβανούς.
 • Σκουφαϊκά: Eκδηλώσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου στο Κομπότι και οι οποίες διεξάγονται προς τιμήν του πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρείας Νικολάου Σκουφά.
 • Φιλελλήνια: Εκδηλώσεις στο Πέτα, αφιερωμένες στη μνήμη των αγωνισθέντων και ηρωικώς πεσόντων Ελλήνων και Φιλελλήνων στη μάχη του Πέτα της 4ης Ιουλίου 1822.
 • Αράχθεια: Στο Νεοχώρι διοργανώνονται κάθε χρόνο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αράχθεια», συνήθως τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο Παραποτάμιο Πάρκο του Νεοχωρίου,  υπό την αιγίδα του Δήμου και του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρίου και περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, λαϊκές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
 • Καραισκάκεια: Kάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου γιορτάζονται στη Σκουληκαριά της Άρτας, τα Καραισκάκεια προς τιμήν του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη.
 • Εκδηλώσεις στο Βουργαρέλι: Λαμβάνουν χώρα στις 5 Μαίου και είναι αφιερωμένες στον Στρατηγό Ζέρβα αλλά και στο βομβαρδισμό από τους Γερμανούς στις 5 Μαίου του 1943.
 • Εκδηλώσεις στη Μεσούντα: Κάθε χρόνο, γύρω στις 15 Ιουνίου, γίνονται εκδηλώσεις στο χωριό Μεσούντα από την πολιτεία και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις στη μνήμη του Άρη Βελουχιώτη που έπεσε νεκρός στις 16 Ιουνίου 1945 στο Φάγγο Μεσούντας και έχει ανεγερθεί μνημείο.
 • Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου Τζουμέρκων: Πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα απο το 2006 στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις αρχές Αυγούστου στο τοπικό θέατρο της περιοχής.
 • Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου: Εκδηλώσεις στη Ροδαυγή και Καστανιά Άρτας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα μέσα του Οκτώβρη. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν ψημένα κάστανα, τσίπουρο και άλλα τοπικά εδέσματα.
 • Φωτεινιώτικα:  Τα "ΦΩΤΕΙΝΙΩΤΙΚΑ" κάθε Αύγουστο, είναι από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής του Φωτεινού,  περιλαμβάνουν παραδοσιακά δρώμενα (παραδοσιακό αλώνισμα με άλογα σε πέτρινο αλώνι), θεατρικές βραδιές, μουσικές βραδιές νέων, ομιλίες, αθλητικούς αγώνες κλπ, τα οποία κορυφώνονται στις 16 Αυγούστου με μεγάλη μουσική βραδιά.
 • Θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στα διάφορα χωριά της Άρτας.

  Χρήσιμες Πληροφορίες

Υπαίθριες Δραστηριότητες
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Φαρμακεία
Χρήσιμα Τηλέφωνα
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Αξιοθέατα / Μνημεία
Μουσεία / Αρχαιολογικοί Χώροι
Διαδρομές στο Νομό
Ορεινή Αρτα
Αμβρακικός Κόλπος
Εκδρομές στην Άρτα
  Τοπικά Νέα / Εκδηλώσεις

  Επιμελητήριο Άρτας