Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Ήθη / Έθιμα
ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
 

Από την εποχή της Τουρκοκρατίας προέρχονται πολλά απο τα ήθη και έθιμα της Άρτας ενώ είναι στενά συνδεδεμένα με τις δραστηρίοτητες και τη ζωή των ανθρώπων του τόπου. Πρόκειται για έθιμα που διατηρήθηκαν από γενιά σε γενιά, μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων και που ο καθένας θυμάται με νοσταλγία. Κάποια από αυτά επέζησαν με παραλλαγές ή άθικτα, κάποια χάθηκαν και προέκυψαν άλλα, που μαζί με εκδηλώσεις της σύγχρονης ζωής δημιουργούν έναν πλούσιο καμβά τοπικών παραδοσιακών δρώμενων.

  • Οι φωτιές στην Αγ. Θεοδώρα τη Μ. Πέµπτη. Κάτοικοι της περιοχής γύρω απο την Αγία Θεοδώρα, ανάβουν μια μεγάλη φωτιά στο προαύλιο της εκκλησίας, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Το έθιμο συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν οι μαθητές του Ιησού, το βράδυ της σύλληψής Του.
  • Η περιφορά των επιταφίων τη Μ. Παρασκευή. Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ μετά την λειτουργία όλοι οι ναοί της πόλης της Άρτας συγκεντρώνουν τους επιτάφιους στο κέντρο της πόλης και γίνεται η περιφορά τους στον πεζόδρομο της οδού Σκουφά με όλες τις τιμές.
  • Τα Λαζαρούδια: Tο Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδάκια γυρίζουν σε μικρές ομάδες και λένε το "Λάζαρο". Η ετοιμασία ξεκινά το πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Τα παιδιά με τη βοήθεια της μητέρας τους στολίζουν τα καλαθάκια τους με λουλούδια. Στη συνέχεια βγαίνουν στους δρόμους και πηγαίνουν στα σπίτια όπου οι άνθρωποι του δίνουν αυγά, γλυκά, καραμέλες και χρήματα.
  • Το Μεγάλο Σάββατο σπάνε τις λίμπες. Το Μ. Σάββατο το πρωί, μόλις η καμπάνα σημαίνει την πρώτη Ανάσταση, στο κέντρο της Άρτας οι κάτοικοι σπαν πήλινα πιάτα, τις γνωστές λίμπες ή μπότια.
  • Το κάψιμο του Ιούδα. Το βράδυ της ανάστασης στον προαύλιο χώρο της φωταγωγημένης Παρηγορήτισσας στο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» γίνεται το κάψιμο του Ιούδα.
  • Το αμίλητο νερό: Το πρωί των Χριστουγέννων, οι γυναίκες πριν ξημερώσει, πηγαίναν σε κάποια ξένη βρύση και έκλεβαν νερό και έλεγαν: «όπως τρέχει το νερό στη βρυσούλα μου, έτσι να τρέχει και η σοδιά μου». Το «αμίλητο νερό», όπως το έλεγαν, πήρε την ονομασία του επειδή απαγορευόταν κατά τη διαδρομή να μιλήσουν με κάποιον. Από αυτό το νερό έπιναν όλοι στο σπίτι για το καλό. Η γυναίκα έπαιρνε μαζί της διάφορα εδέσματα για να «ταΐσει τη βρύση», όπως έλεγαν. Στην πραγματικότητα το έκαναν για να απολαύσει τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά κανένας φτωχός συγχωριανός.
  • Tο αναμμένο πουρνάρι: Κατά τη διάρκεια των εορτών, σε πολλά χωριά της Άρτας, υπάρχει το έθιμο κατα το οποίο όταν κάποιος πηγαίνει να επισκεφθεί τα αγαπημένα του πρόσωπα να κρατά ένα κλαρί από πουρνάρι το οποίο ανάβει στο δρόμο. Το έθιμο συμβολίζει του βοσκούς, οι οποίοι το βράδυ της Γέννησης του Ιησού, πήγαν να προσκυνήσουν το Θείο βρέφος και για να φωτίσουν το δρόμο τους, έκοψαν κλαδιά απο πουρνάρι και τα άναψαν.
  • Το έθιμο της Μπαρμπαρούσας: Στο χωριό Πέτα, τους θερινούς μήνες που έβρεχε ελάχιστα και υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν οι σοδειές, οι κάτοικοι είχαν ένα έθιμο για να φέρουν βροχή. Ένας χωριανός ντυνόταν με ψάθες, φτέρες, μυρτιές κλπ. Τον έδεναν με σχοινί και τον γύριζαν στις γειτονιές του χωριού. Οι χωρικοί τον ακολουθούσαν με κανάτια νερό, τα οποία άδειαζαν επάνω του. Το νερό που έριχναν στην «Μπαρμπαρούσα» (έτσι ονόμαζαν το μασκαρεμένο άνθρωπο) συμβόλιζε το νερό της βροχής που θα έπεφτε για να ποτίσει τα δέντρα και τις καλλιέργειες. Κάποιοι, αντί για νερό πετούσαν χρήματα και η «Μπαρμπαρούσα» πηδούσε ψηλά και τα έπιανε.
  • Λεχνικό ή Λιχνοκό: Όταν γεννούσε μια γυναίκα και πριν ακόμη κλείσει 40 ημέρες, οι συγγενείς και οι γείτονες κάνανε μια επίσκεψη στην γυναίκα που είχε γεννήσει (λεχώνα) για να δούν το μωρό, να του δώσουν ευχές και να το ασημώσουν (το ασήμωμα γινόταν με κάποιο κέρμα) και για να πάνε φαγητό στη λεχώνα, το οποίο συνήθως ήταν ένας κόκκορας.  

  Χρήσιμες Πληροφορίες

Υπαίθριες Δραστηριότητες
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Φαρμακεία
Χρήσιμα Τηλέφωνα
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Αξιοθέατα / Μνημεία
Μουσεία / Αρχαιολογικοί Χώροι
Διαδρομές στο Νομό
Ορεινή Αρτα
Αμβρακικός Κόλπος
Εκδρομές στην Άρτα
  Τοπικά Νέα / Εκδηλώσεις

  Επιμελητήριο Άρτας