Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Ο Νομός μας   Γενικά για το Νομό Αρτας
Ο ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
 

 Ο νομός Άρτας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στην Ήπειρο, καταλαμβάνει το Ν.Α τμήμα της Ηπείρου. Συνορεύει (Β) με τους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων, (Α) με τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας, (Ν) με το Ν. Αιτωλοακαρνανίας, (Δ) με τους Ν. Πρεβέζης και Ιωαννίνων, ενώ (Ν) βρέχεται και από τον Αμβρακικό Κόλπο. Έχει έκταση 1610 τετρ. Χλμ.

 
map1_F15704.jpg
                        
 map2_F4335.jpg

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Άρτα. Η σημερινή πόλη είναι κτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου στην ίδια θέση που στην αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας, η Αμβρακία (ένα από τα τελειότερα πολεοδομικά συστήματα της αρχαιότητας). Η πόλη της Άρτας έχει πληθυσμό 40.000 κατοίκων και απέχει από την Αθήνα 360 χλμ.

Η κατανομή του εδάφους του Ν. Άρτας κατά κατηγορίες έχει ως εξής : το 18,6% είναι πεδινό, το 11% ημιορεινό και το 70,4% ορεινό.

Ο Νομός Άρτας συγκεντρώνει ποσοστό 0,7 % του πληθυσμού της Χώρας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ανέρχεται σε 77.334 κατοίκους.

Ο Οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανέρχεται σε 23.091 κατοίκους, ήτοι το 30% του συνολικού πληθυσμού. Από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό το 38% απασχολείται στον πρωτογενή (Γεωργία - Κτηνοτροφία - Αλιεία - Δασοκομία), το 18% στον δευτερογενή (Βιομηχανία - Βιοτεχνία) και το 39% στον τριτογενή (Εμπόριο - Υπηρεσίες - Τουρισμός)  τομέα.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις- μέλη του Επιμελητηρίου Άρτας που είναι περίπου 4.500, το 38% ανήκουν στο Τμήμα Εμπορίου, το 28% στο Τμήμα Μεταποίησης και το 34% στο Τμήμα Παροχής Υπηρεσιών.

Η περιοχή δραστηριοποιείται εξαγωγικά στους κλάδους :

Τρόφιμα - Ποτά, Δομικά & Οικοδομικά Υλικά, Μεταποίηση, Ανακύκλωση υλικών.

Η περιοχή έχει να αναδείξει πολλές φυσικές ομορφιές, όπως:

το πολυτραγουδισμένο γιοφύρι, το βυζαντινό κάστρο, το σπάνιο υδροβιότοπο του Αμβρακικού Κόλπου, το παλιό λιμάνι με το μουσείο Φάρων της Κόπραινας, τα δέλτα των ποταμών Λούρου & Αράχθου, τα επιβλητικά Τζουμέρκα, τις Βυζαντινές εκκλησίες, τον απέραντο πορτοκαλεώνα του κάμπου, τα ιαματικά νερά Χανόπουλου,  και τα αμέτρητα φυσικά τοπία ιδιαίτερου κάλους.

   gefiri_F4635.jpg        teixos_F4763.jpg    amvrakikos_F4661.jpg
 
rodavgi_F16184.jpg
 
rodia_wetland_F16233.jpg
 
varkaris2_F16214.jpg
    tzumerka_F4782.jpg   parigoritria_F4687.jpg    Portokalia_F16145.jpg

Με βασικές καλλιέργειες σε Εσπεριδοειδή, Ελιές βρώσιμες, Μηδική, Αραβόσιτος, Βαμβάκι, Καπνό, Ακτινίδια, Κηπευτικά υπαίθρου, Θερμοκήπια και Λοιπά (όψιμα - όσπρια, κ.τ.λ). Με κτηνοτροφία (Αιγοπροβατοτροφεία, αγελαδοτροφεία, Χοιροτροφεία και δυναμική Πτηνοτροφία), με  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ, με πλούσια ΑΛΙΕΙΑκαι φυσικά εκτροφεία αλιευμάτων εκ των καλυτέρων στην Ελλάδα . Με ενδείξεις για ύπαρξη γεωθερμικής ενέργειας σε βάθος άνω των 500 μέτρων, όπου η θερμοκρασία του νερού ξεπερνά τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Με δραστηριοποίηση στον εναλλακτικό τουρισμό στοχευμένα :

Στον οικοτουρισμό(παρατήρηση πουλιών, πανίδας, χλωρίδας, επισκέψεις υγροβιότοπων, κ.λ.π) : Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου, Κέντρο πληροφόρησης Σαλαώρας, Παρατηρητήριο Στρογγυλής,

Στααθλήματα περιπέτειας (π.χ ράφτινγκ, πεζοπορία, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.λ.π) Δ. ΚΑΣΕΛΟΥΡΗΣ (OVERLAND ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ), ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, Αερολέσχη Άρτας, Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας, Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων),

Στις  πολιτιστικές περιηγήσεις (π.χ επισκέψεις σε μοναστήρια, εκκλησίες, γεφύρια, μουσεία λαογραφίας κ.α, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους) - Μουσείο Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Λαογραφικό Μουσείο Σκουφά, Λαογραφικό Μουσείο Καραλή, Ιστορικό μουσείο Σκουφά, πλήθος βυζαντινών, μεταβυζαντινών εκκλησιών και πέτρινων παραδοσιακών γεφυριών και τέλος

Στη παραδοσιακή χειροτεχνία και παραγωγή παραδοσιακών γλυκών και τσίπουρου (Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Πέτα, Γυναικείος Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Βίγλας).

aero_t_F4903.jpg    Kayak_t_F4854.jpg  anarixisi_t_F4808.jpg  kataraktes_t_F4834.jpg

Η κατάλληλη εκμετάλλευση και ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μπορεί να δώσει μια μεγάλη ευκαιρία στην περιοχή για επενδύσεις τόσο στην γεωργία όσο και στις ιχθυοκαλλιέργειες, την βιομηχανία, στον τουρισμό και στις υπηρεσίες γενικότερα κ.λ.π.

Με επικέντρωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουρισμού και των τοπικών προϊόντων κυρίως στο κλάδο των τροφίμων, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων αυτών και των εργαζομένων τους στις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες της νέας αγοράς και οικονομίας, με τη βελτίωση των βασικών υποδομών, τη καλύτερη αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων και  με την εφαρμογή  καινοτόμων λύσεων οργάνωσης και παραγωγής της εργασίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, ως βασικούς στόχους

Ο Νομός έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες βασιζόμενος στην γεωγραφική του θέση, στον φυσικό του πλούτο και στην οξυδέρκεια και στην επιχειρηματικότητα των κατοίκων του.

 

 

  Χρήσιμες Πληροφορίες

Υπαίθριες Δραστηριότητες
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Φαρμακεία
Χρήσιμα Τηλέφωνα
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Αξιοθέατα / Μνημεία
Μουσεία / Αρχαιολογικοί Χώροι
Διαδρομές στο Νομό
Ορεινή Αρτα
Αμβρακικός Κόλπος
Εκδρομές στην Άρτα
  Τοπικά Νέα / Εκδηλώσεις

  Επιμελητήριο Άρτας