Ο νομός Άρτας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στην Ήπειρο, καταλαμβάνει το Ν.Α τμήμα της Ηπείρου. Συνορεύει (Β) με τους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων, (Α) με τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας, (Ν) με το Ν. Αιτωλοακαρνανίας, (Δ) με τους Ν. Πρεβέζης και Ιωαννίνων, ενώ (Ν) βρέχεται και από τον Αμβρακικό Κόλπο. Έχει έκταση 1610 τετρ. Χλμ.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η Άρτα. Η σημερινή πόλη είναι κτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου στην ίδια θέση που στην αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας, η Αμβρακία (ένα από τα τελειότερα πολεοδομικά συστήματα της αρχαιότητας). Η πόλη της Άρτας έχει πληθυσμό 40.000 κατοίκων και απέχει από την Αθήνα 360 χλμ.
Η κατανομή του εδάφους του Ν. Άρτας κατά κατηγορίες έχει ως εξής : το 18,6% είναι πεδινό, το 11% ημιορεινό και το 70,4% ορεινό.
Ο Νομός Άρτας συγκεντρώνει ποσοστό 0,7 % του πληθυσμού της Χώρας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ανέρχεται σε 77.334 κατοίκους.
Ο Οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανέρχεται σε 23.091 κατοίκους, ήτοι το 30% του συνολικού πληθυσμού. Από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό το 38% απασχολείται στον πρωτογενή (Γεωργία - Κτηνοτροφία - Αλιεία - Δασοκομία), το 18% στον δευτερογενή (Βιομηχανία - Βιοτεχνία) και το 39% στον τριτογενή (Εμπόριο - Υπηρεσίες - Τουρισμός) τομέα.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις- μέλη του Επιμελητηρίου Άρτας που είναι περίπου 4.500, το 38% ανήκουν στο Τμήμα Εμπορίου, το 28% στο Τμήμα Μεταποίησης και το 34% στο Τμήμα Παροχής Υπηρεσιών.
Η περιοχή δραστηριοποιείται εξαγωγικά στους κλάδους :
Τρόφιμα - Ποτά, Δομικά & Οικοδομικά Υλικά, Μεταποίηση, Ανακύκλωση υλικών.
Η περιοχή έχει να αναδείξει πολλές φυσικές ομορφιές, όπως:
το πολυτραγουδισμένο γιοφύρι, το βυζαντινό κάστρο, το σπάνιο υδροβιότοπο του Αμβρακικού Κόλπου, το παλιό λιμάνι με το μουσείο Φάρων της Κόπραινας, τα δέλτα των ποταμών Λούρου & Αράχθου, τα επιβλητικά Τζουμέρκα, τις Βυζαντινές εκκλησίες, τον απέραντο πορτοκαλεώνα του κάμπου, τα ιαματικά νερά Χανόπουλου, και τα αμέτρητα φυσικά τοπία ιδιαίτερου κάλους.
Με βασικές καλλιέργειες σε Εσπεριδοειδή, Ελιές βρώσιμες, Μηδική, Αραβόσιτος, Βαμβάκι, Καπνό, Ακτινίδια, Κηπευτικά υπαίθρου, Θερμοκήπια και Λοιπά (όψιμα - όσπρια, κ.τ.λ). Με κτηνοτροφία (Αιγοπροβατοτροφεία, αγελαδοτροφεία, Χοιροτροφεία και δυναμική Πτηνοτροφία), με ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ, με πλούσια ΑΛΙΕΙΑκαι φυσικά εκτροφεία αλιευμάτων εκ των καλυτέρων στην Ελλάδα . Με ενδείξεις για ύπαρξη γεωθερμικής ενέργειας σε βάθος άνω των 500 μέτρων, όπου η θερμοκρασία του νερού ξεπερνά τους 60 βαθμούς Κελσίου.
Με δραστηριοποίηση στον εναλλακτικό τουρισμό στοχευμένα :
Στον οικοτουρισμό(παρατήρηση πουλιών, πανίδας, χλωρίδας, επισκέψεις υγροβιότοπων, κ.λ.π) : Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου, Κέντρο πληροφόρησης Σαλαώρας, Παρατηρητήριο Στρογγυλής,
Στααθλήματα περιπέτειας (π.χ ράφτινγκ, πεζοπορία, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.λ.π) Δ. ΚΑΣΕΛΟΥΡΗΣ (OVERLAND ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ), ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, Αερολέσχη Άρτας, Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας, Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων),
Στις πολιτιστικές περιηγήσεις (π.χ επισκέψεις σε μοναστήρια, εκκλησίες, γεφύρια, μουσεία λαογραφίας κ.α, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους) - Μουσείο Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Λαογραφικό Μουσείο Σκουφά, Λαογραφικό Μουσείο Καραλή, Ιστορικό μουσείο Σκουφά, πλήθος βυζαντινών, μεταβυζαντινών εκκλησιών και πέτρινων παραδοσιακών γεφυριών και τέλος
Στη παραδοσιακή χειροτεχνία και παραγωγή παραδοσιακών γλυκών και τσίπουρου (Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Πέτα, Γυναικείος Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Βίγλας).
Η κατάλληλη εκμετάλλευση και ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μπορεί να δώσει μια μεγάλη ευκαιρία στην περιοχή για επενδύσεις τόσο στην γεωργία όσο και στις ιχθυοκαλλιέργειες, την βιομηχανία, στον τουρισμό και στις υπηρεσίες γενικότερα κ.λ.π.
Με επικέντρωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουρισμού και των τοπικών προϊόντων κυρίως στο κλάδο των τροφίμων, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων αυτών και των εργαζομένων τους στις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες της νέας αγοράς και οικονομίας, με τη βελτίωση των βασικών υποδομών, τη καλύτερη αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων και με την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων οργάνωσης και παραγωγής της εργασίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, ως βασικούς στόχους
Ο Νομός έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες βασιζόμενος στην γεωγραφική του θέση, στον φυσικό του πλούτο και στην οξυδέρκεια και στην επιχειρηματικότητα των κατοίκων του.
|