Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Μουσεία / Αρχαιολογικοί Χώροι
ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΡΤΑΣ
 

ARXAIOLOGIKOMOYSEIO_F29652.jpg Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας κατασκευάστηκε στη θέση "Τρίγωνο", κοντά στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας και άνοιξε για το κοινό το φθινόπωρο του 2009. Η μόνιμη έκθεση αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην Αμβρακία, την αρχαία πόλη που βρίσκεται θαμμένη κάτω από την Άρτα, και περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες: το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών, ενώ στην αρχή και το τέλος της βρίσκονται οι μικρότερες ενότητες της εισαγωγής και του «τέλους της Αμβρακίας» αντίστοιχα.  
images-mouseia-parigoritisa1-198x139_F30266.jpg Μουσείο Κλασσικών Αρχαιοτήτων  

Στην Αρχαιολογική Συλλογή, η οποία στεγάζεται στην τράπεζα (εστιατόριο) της άλλοτε μονής της Παρηγορήτισσας, παρουσιάζονται ευρήματα που προέρχονται κυρίως από ρις ανασκαφές της Άρτας καθώς και από την ευρύτερη περιοχή του νομού. Στις επτά προθήκες που περιλαμβάνει η έκθεση παρουσιάζονται πήλινα και χάλκινα αγγεία, ειδώλια , κοσμήματα και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα.
dimotiki_pinakothiki_artas_F30243.png Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης»

Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης» εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2010 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Πυροσβεστικής. Διαθέτει δυο κεντρικές αίθουσες, εκ των οποίων η μια φιλοξενεί τη μόνιμη συλλογή και η άλλη τις κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις. Η συνεχής διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, ο εμπλουτισμός της ήδη υπάρχουσας μόνιμης συλλογής, οι ξεναγήσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μερικούς μόνο από τους στόχους της Πινακοθήκης με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εικαστικής παιδείας και τη διαρκή και ενεργή παρουσία της στην πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης. 
LAOGRAFIKOMOUSEIO_F30504.jpg Λαογραφικό Μουσείο Συλλόγου «Σκουφά»

Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο είναι ένα διώροφο νεοκλασικό  οίκημα πλάι στο Γεφύρι της Άρτας. Έχει σκοπό να παρουσιάσει την τοπική λαϊκή παράδοση στην πνευματική και οικονομικοτεχνική διάστασή της. Είναι φορτισμένο με τη δική του ιστορία και παράδοση, που την επετείνει το γεγονός της γειτνίασής του με το θρυλικό γεφύρι. Χτισμένο το 1864 από αυστριακό αρχιτέκτονα, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως φυλάκιο της γέφυρας και αργότερα ως μεθοριακός σταθμός των Τούρκων, όταν μετά τη συνθήκη του 1881 τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν στη μέση του Γεφυριού της Άρτας. Τα αντικείμενα του μουσείου αφορούν τον υλικό βίο (λαϊκά επαγγέλματα, αγροτικές ασχολίες), οικιακά σκεύη και όργανα χειροτεχνίας, εξαρτήματα από αποκριάτικες μεταμφιέσεις, ενδυμασίες καθώς και υλικό (έντυπο και εικαστικό) σχετικό με το γεφύρι και τον θρύλο του.
ISTORIKOMOUSEIOSKOUFA_F30481.jpeg Ιστορικό Μουσείο Συλλόγου «Σκουφά»

Το Ιστορικό Μουσείο του συλλόγου Σκουφά έχει θέμα του την ιστορία της Άρτας από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή και έχει οργανωθεί με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις της επιστήμης της μουσειολογίας, σύμφωνα με τις οποίες τα μουσεία είναι ζωντανοί χώροι παιδείας. Έτσι μέσα στο χώρο του μουσείου δημιουργήθηκαν σκηνογραφικές συνθέσεις, με την βοήθεια των οποίων ο επισκέπτης, περνώντας απο την μια αίθουσα στην άλλη, παρακολουθεί κατά χρονολογική σειρά και μαθαίνει την ιστορία της Άρτας, με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό.
VIVLIOTHIKISKOUFA_F30462.JPG Βιβλιοθήκη «Σκουφά»

Η Βιβλιοθήκη, μοναδική στην πόλη της Άρτας και μια από τις αξιόλογες πανελλαδικά λόγω των σπανιότατων  εκδόσεων. Συνεργάζεται με πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της Ελλάδας και την επισκέπτονται καθηγητές πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές και επιστημονικές εργασίες των. Συνεργάζεται επίσης, με σχολεία της πόλης μας που υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα με τη συμμετοχή νέων. Τα βιβλία που περιέχει η Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» ανέρχονται γύρω στους 25.000 τόμους και μιλάμε για σπάνιες εκδόσεις και σειρές που μπορεί να μην υπάρχουν σε άλλη Βιβλιοθήκη.
MOYSEIOFYSIKHSISTORIAS_F30400.jpg Μουσείο φυσικής ιστορίας – ΚΠΕ Αράχθου

Στεγάζεται στο οίκιμα του παλιού τελωνείου της Κοπραινας όπου ανακαινίστηκε το 1994. Περιλαμβάνει 4 αίθουσες. Η πρώτη αίθουσα έχει μακέτα, διάφορους χάρτες του Αμβρακικού κόλπου και χάρτη της Ελλάδας όπου επισημαίνονταθι οι Εθνικοί Δρυμοί, οι υγρότοποι και τα θαλάσσια πάρκα. Στη δεύτερη αίθουσα υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν τα αξιοθέατα της περιοχής. Στην Τρίτη αίθουσα γίνεται περιήγηση στους βιότοπους, θάλασσες, λιμνοθάλασσες, γλυκούς – αρμυρούς βάλτους, ποτάμια, λόφους της περιοχής και  στην τέταρτη αίθουσα υπάρχουν πληροφορίες για τα δελφίνα, τις θαλάσσιες χελώνες και τα πουλιά.
MOYSEIOALIEIAS_F30377.4.jpg Μουσείο Αλιείας – ΚΠΕ Αράχθου

Κατασκευάστηκε επειδή ο Αμβρακικός κόλπος είναι μια απο τις πιο παραγωγικές πηγές αλιείας για την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι αφανείς ήρωες, οι ψαράδες, αιώνες τώρα ψαρεύουν και επινοούν τρόπους για να πιάσουν ψάρια. Χρησιμοποιούν τη συρτή, τον πεζόβολο, το νταλιάνι, τα δίχτυα, το πυροφάνι, παγίδες στα περάσματα και στα διβάρια. Στο μουσείο υπάρχουν ξύλινες  κατασκευές πλοίων όπως Γατζάο, μαούνες, τρεχαντήρια, καραβόσκαρα, πεζότρατες και πριάρια.
MOUSEIOFAROU_F30589.jpg Μουσείο φάρου

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1893 και βρίσκεται στην Κόπραινα του νομού Άρτας. Η Κόπραινα (Αλυκή) ήταν λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση από τη Βυζαντινή εποχή και καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα έχουν γίνει αναστηλώσεις στα παλιά κτίρια και το μέρος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. Το κτίριο του φάρου σήμερα λειτουργεί σαν Μουσείο το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2000. Το μουσείο βασικά στεγάζεται στο σπίτι του φαροφύλακα το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Πετρόκτιστο φάρο με ύψος πύργου 9 μέτρων και εστιακού ύψους 12 μέτρων. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν: εργαλεία και όργανα παλιών φάρων. Στο μουσείο παρουσιάζονται: Ο μηχανισμός λειτουργίας των φάρων η χρησιμότητά τους στην πλοήγηση, η ζωή του φαροφύλακα, ορισμένα στοιχεία της τοπικής ιστορία της Κόπραινας. Από την ταράτσα του μουσείου έχετε πανοραμική θέα του υγρότοπου, της εκβολής του Βωβού ποταμού και του Δέλτα του Αραχθου.
laografiko_museio_kipselis_F30324.JPG Ιδιωτική Συλλογή Λαογραφικού Υλικού Π.Καραλη

Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας το '70 από τον Παντελή Χρ. Καραλή στη Κυψέλη (Χώσεψη) Άρτας. Η λαογραφική συλλογή Καραλή σύντομα οργανώθηκε σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής.  Ο κ. Καραλής για περισσότερα από τριάντα χρόνια συλλέγει και καταγράφει έναν τρόπο ζωής μιας περιοχής στην οποία γεννήθηκε και ζει: τα απλά, δουλεμένα, καθημερινά εργαλεία, τα ρούχα, τα τραγουδημένα τραγούδια, την ολότητα της ζωής και τέχνης των Τζουμέρκων, τον ξύλινο πολιτισμό τους. Κατορθώνει έτσι να συνδέσει το μουσείο με την ζωή μέσα από τα εκθέματά του, τα οποία, εκτός από την οργανική τους λειτουργία, καθρεφτίζουν το καθένα τους την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό μέσα στον οποίον γεννήθηκαν και τον οποίο εκφράζουν. Η συλλογή, η οποία εμπλουτίζεται συνέχεια, καλύπτει χρονικά και τους δύο τελευταίους αιώνες. Το υλικό της ξεπερνά τα 1.800 αντικείμενα και περιλαμβάνει σκεύη αγροτικής ποιμενικής και οικιακής χρήσης, όπλα και ενδυμασίες της περιοχής, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κεντήματα, νομίσματα, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών κ.λ.π.
 
 
 


   Χρήσιμες Πληροφορίες

Υπαίθριες Δραστηριότητες
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Φαρμακεία
Χρήσιμα Τηλέφωνα
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Αξιοθέατα / Μνημεία
Μουσεία / Αρχαιολογικοί Χώροι
Διαδρομές στο Νομό
Ορεινή Αρτα
Αμβρακικός Κόλπος
Εκδρομές στην Άρτα
  Τοπικά Νέα / Εκδηλώσεις

  Επιμελητήριο Άρτας