Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Ιστορία / Πολιτισμός   Ελληνιστικοί Χρόνοι
Γ΄ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ (300 - 189 πΧ)
 

Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο η πόλη συνεχίζει να ζει στους ρυθμούς της και μάλιστα, τώρα με τους Μακεδόνες που επικράτησαν στην περιοχή, αυξάνει τις εμπορικές της δραστηριότητες. Στο απώγειο όμως της ακμής της φτάνει, όταν ο βασιλιάς Πύρρος την κάνει πρωτεύουσα του κράτους του, το 295 πΧ.

Η πόλη αλλάζει πρόσωπο. Ο Πύρρος τη διακόσμησε με λαμπρούς ναούς, πολυτελή παλάτια, αρχοντικά δημόσια οικοδομήματα και εξαίσια έργα τέχνης που τα έφτιαξαν ντόπιοι και ξένοι τεχνίτες, όπως μαρτυρούν οι πηγές και επιβεβαιώνεται απ΄τις ανασκαφές. Δυστυχώς δύο μόνο δείγματα έχουμε αυτής της περιόδου: το μικρό θέατρο, καθώς και τα βάθρα πάνω στα οποία στηρίχθηκε το πολύ μεταγενέστερο γεφύρι της Άρτας. Όλα τα άλλα εξακολουθούν να είναι θαμμένα κάτω απ΄τη σημερινή πόλη.

Η λάμψη που έδωσε ο Πύρρος στην Αμβρακία δεν κράτησε για πολύ. Οι διάδοχοί του δυστυχώς δε φάνηκαν αντάξιοι του μεγάλου προγόνου τους, γι΄αυτό και οι πιο πολλοί απ΄ αυτούς είχαν άσχημο τέλος: δολοφονήθηκαν απ΄ τους Αμβρακιώτες. Το αποκορύφωμα ήταν το 232πΧ όταν, αγανακτισμένος ο λαός επαναστάτησε και σκότωσε την τελευταία εκπρόσωπο της δυναστείας των Αιακιδών, τη Δηιδάμεια, μέσα στο ναό της Ηγεμόνης Αρτέμιδος, όπου κατάφυγε για να σωθεί. Έτσι περάσαμε ξανά στη δημοκρατία, μια δημοκρατία όμως πολύ εύθραυστη που γρήγορα μετεξελίχθηκε σε αναρχία, και είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της πόλης και την εύκολη επικράτηση των Ρωμαίων.

  Χρήσιμες Πληροφορίες

Υπαίθριες Δραστηριότητες
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Φαρμακεία
Χρήσιμα Τηλέφωνα
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Αξιοθέατα / Μνημεία
Μουσεία / Αρχαιολογικοί Χώροι
Διαδρομές στο Νομό
Ορεινή Αρτα
Αμβρακικός Κόλπος
Εκδρομές στην Άρτα
  Τοπικά Νέα / Εκδηλώσεις

  Επιμελητήριο Άρτας